Jaro je tu! Aneb proces malování

Nebyl to vůbec žádný plán - namalovat obraz v barvách jara. Prostě se to stalo. V článku si přečtete a hlavně prohlédnete postup mé tvorby. Obraz má 100 x 100 centimetrů a malovala jsem jej akrylovými barvami. 

 

1. krok: první vrstva 

Stalo se už mým zvykem a možná i poznávacím znamením, že první vrstvu obrazu maluju v růžové barvě. Baví mě, když růžová sem tam vykoukne na povrch. Je to moje barva a tak nějak ke mě patří. A aby to nebylo tak fádní, začínám často nějakým citátem, což je mimochodem skvělý materiál pro sociální sítě a zejména pro Reels videa na Instagramu

“When success is your only option, positivity has to be your only choice,” řekla kdysi Germany Kent, americká novinářka. Česky volně přeloženo: Pokud je úspěch vaší jedinou možností, tak pozitivita musí být vaší jedinou volbou. Věřte tomu nebo ne, já jsem spíš realistka s tendencí k pesimismu. Ale jsem také snílek se spoustou plánů, proto jsem si optimismus předepsala místo vitamínů. 

2. krok: výběr barev a motiv

Měla jsem chuť namalovat obraz, ve kterém bude příroda a který bude navazovat na malbu My Secrets. Plán byl takový, že budu kombinovat barvu tyrkysovou, zelenou, oranžovou, šedou a růžovou. Proto jsem s těmito barvami začala, ale použila jsem ze startu tmavší odstíny. Tahy štětce jsem hned ze začátku volila tak, aby připomínaly růst (trávy, křoví, květin, stromů).

3. krok: zábava

V téhle fázi obrazu se vždycky strašně bavím a hodně experimentuji. Akryl má tu vlastnost, že sice rychle schne, ale také se dá krásně zamalovat. Přidala jsem tyrkysovou, šedou, více odstínů zelené a začínají se objevovat první rostliny. V této fázi vidíte v malbě i hodně žluté barvy, které jsem se však postupem spíše zbavila. Nicméně na několika místech vystupuje z finálního obrazu ven, takže i ona svou roli ve výsledku rozhodně hraje. 

Btw. plechovka na fotce není žádná barva ani sprej, jedná se o bio šťávu značky Solevita z Lidlu. Dobíjí mi energii, když zrovna nemám chuť na kafe. Moc doporučuji. 

4. krok: pryč s modrou

Na scénu přichází olivově zelená, moje velká láska v tomhle obraze. Je kombinací oranžové a zelené barvy a přijde mi naprosto dokonalá. Přidala jsem také fluorescentní růžovou, ale držela jsem se zpátky. Víte, jak já to mám s růžovou. :) V tento okamžik jsem si také uvědomila, že nechci, aby byl obraz modrý. Tyrkysová i obyčejná modrá mě začaly najednou vadit, proto jsem je překryla jinými barvami. Nicméně opět jsem modrou nechala místy vykukovat ven. 

5. krok: tmavá místa v obraze

Tentokrát jsem nepoužila klasicky černou barvu, ale ztmavila již použitou olivově zelenou. Dost jsem přemýšlela, jak tmavou barvu v obraze použít. Nakonec mi přišlo zajímavé s ní zvýraznit rostliny, které v obraze mám. 

6. krok: bílá barva

Čistočistá bílá barva. Dala jsem ji tam. Nahoru na "nebe" a také doprostřed obrazu. Krásně malbu projasnila. 

A výsledek? Posuďte sami. Najdete jej tady

Simona 

P.S.: Odstíny fotek a tedy i obrazu se mohou lišit, jelikož jsem malovala a fotila v různou denní dobu.