Letní škola malby na FaVU VUT

V létě jsem si vyzkoušela malovat na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. A bylo to moc přínosné. Kurz je pro veřejnost a opakuje se každý rok. Stačí nepromeškat přihlášku.

Na stránkách FaVU VUT najdete v sekci "Pro veřejnost" odkaz na "Letní školy a kurzy". Letos jich nabízeli opravdu hodně a ačkoliv jsem věděla, že malba je pro mě jistá volba, šla bych klidně i na jiné kurzy (pokud bych měla více času s ohledem na dceru Lauru). Kromě školení malby nabízeli na fakultě třeba digitální ilustraci, sochařství, akvarel nebo tělový design. 

Letní škola malby trvala tři dny a ve skupině asi deseti studentů jsme si vyzkoušeli studijní malbu temperou a finální tvorbu olejovými barvami. Malovali jsme ve stoje u malířských stojanů na již našepsovanou sololitovou desku. Lektorem kurzu byl doc. MgA. Vasil Artamonov a asistovala mu studentka Helena Ticháčková. 

Použití olejových barev jsem velmi ocenila. Ve své tvorbě na plátno používám totiž akrylové barvy, ale olej mám určitě v plánu po přestěhování z bytu do domu s větším ateliérem. Při práci s olejem totiž člověk používá terpentýn, což není úplně praktické, pokud pracujete v menším prostoru a navíc se kolem vás pohybuje malé dítě. Olej také mnohem déle schne, klidně půl roku. A to je v prostorách bytu prakticky nepředstavitelné. Rozhodně jsem ale z olejovek po kurzu nadšená a těším se na budoucí práci s nimi. Používali jsme konkrétně značku UMTON.

První den jsme malovali zátiší. Každý účastník dostal svůj stojan, paletu a na společném stole byly k dispozici barvy a případně i štětce. Lektor kladl důraz na zachycení podstaty malovaného zatiší, chtěl, abychom se soustředili na teplá versus studená místa a na tmavé versus světlé plochy. Jak moc se finální obraz realisticky blížil tomu, na co jsme se dívali, nebylo úplně podstatné. Druhý den jsme začali pracovat na portrétu podle živé figurantky - asistentky lektora.  

Pan docent Artamonov pravidelně obcházel všechny účastníky, takže každý dostal velmi užitečnou zpětnou vazbu k tomu, jak malbu vylepšit a na co se zaměřit. Třetí den jsme vedli zajímavou diskuzi k praktickým věcem, které se malby, ale také studia na fakultě výtvarných umění týkají. 

Za mě super strávené tři dny, rozhodně doporučuji všem, kteří mají s malbou minimální i pokročilé zkušenosti. Cena kurzu byla 3 000 Kč. 


Simona